BluFFSaMtaL

Detta hände mej igårkväll ....kasta ju självklart på luren , men ska dom jävlarna inte få lura!!!


"Det blir du som ringer upp företaget"

VÄRMLAND: En våg av bluffsamtal

Tryck nio - och vinn en resa till Karibien. Efter att NWT uppmärksammade blufföretaget, som i utbyte mot ditt kontonummer vill ge dig en resa, har ett flertal läsare hört av sig med liknande historier. FAKTA Kan man få pengarna tillbaka? Har man lämnat ut sitt kontokortsnummer till ett blufföretag är det mycket svårt att få tillbaka den summa som eventuellt dras. Har man däremot uppgett ett kreditkortsnummer kan man, med stöd av Konsumentkreditlagen, i vissa fall få tillbaka pengarna från kortutgivaren. Spara all eventuell dokumentation som finns på köpet och kontakta din bank för råd. I torsdagens tidning skrev vi om ett 15-tal abonnenter som fått mystiska samtal till sina fasta telefoner. En förinspelad röst meddelar på engelska att man genom att trycka siffran nio kan vinna en resa till Karibien. Lyder man den uppmaningen uppmanas man att lämna ut numret på sitt kontokort.
Nu har fler läsare hört av sig med liknande berättelser. Många är oroliga över huruvida de debiteras för samtalet eller ej. I våras var det aktuellt med en liknande våg där samtalet kostade 160 kronor i minuten för abonnenten. Kristoffer Gredemyr på Telias kundtjänst säger att det kan vara abonnenten som får stå för samtalet. Han menar att man bör lägga på luren direkt.

Omkoppling kan ske

- På beskrivningen låter det som en typ av samtal där det kan vara fråga om en omkoppling efter att ha tryckt siffran nio. Det betyder i så fall att det blir du som ringer upp företaget, utan att veta om det, och som även debiteras för det. Att trycka nio är alltså inte att rekommendera, säger han.
Jolanda Girzl på Konsumentverket Europa har sedan i onsdags tagit emot tre samtal från oroliga konsumenter. Alla tre hade lämnat ut sina kontonummer till företaget. I ett av fallen hade 7 000 kronor dragits ögonblickligen från personens konto. Jolanda Girzl känner igen tillvägagångssättet från en liknande samtalsvåg 2005.

Bör vara misstänksam

- Man ska vara väldigt försiktig när det gäller sådana här samtal. Ifrågasätt: varför är just jag utvald? Vet man med sig att man inte anmält sig till någon tävling ska man vara misstänksam. Och lämna aldrig någonsin ut dina kontokortsuppgifter, säger hon.
Konsumentverket Europa kommer under nästa vecka lägga ut en text på hemsidan där man informerar om problematiken kring bluffsamtalen.

Kommentarer
Postat av: Nathalie

Vi fick exakt samma samtal igår! Men jag la bara på direkt! Vilken jädra skit!!

2008-10-18 @ 18:57:57
URL: http://princesse84.blogspot.com
Postat av: Malin

Jag med!

2008-10-19 @ 11:23:55
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0